Op het  witte krijtgesteente van de Cap Blanc Nez en in de bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog groeit een bijzondere flora die tegen wind en zilte lucht bestand is. U vindt hier ook de jeneverbes die zo karakteristiek is voor Noord-Frankrijk.
Aan de voet van de klif zijn sporen van fossielen te zien. Houdt wel het getij in de gaten als u over het strand gaat wandelen !

Dunes du Fort Mahon

Wie van Cap Blanc Nez richting Calais gaat komt door de Dunes du Fort Mahon, die tussen Sangatte en Blériot Plage liggen. De duinstrook is een mooi voorbeeld van Vlaamse Duinen die vrij smal en niet zo hoog zijn (zo'n twintig meter). Drie kilometer lang loopt u tussen struikgewas, helmgras, blauwe zeedistels enz. Iets meer landinwaarts groeit duindoorn, vlier en liguster...

Film'Duinen en kliffen van de Pas-de-Calais'

Polder landschappen

De streek van Calais ligt in het uiterst westen van de Vlaamse kustvlakte… het vlakke land waar Jacques Brel zo mooi over zingt! De brede vlakten van Le Fort Vert en Les Hemmes de Marck zijn polderlandschappen. Hier is aan te zien dat het gebied in de eerste eeuwen van onze jaartelling op zee gewonnen is. Hier wordt het Nederlandse woord 'polder' gebruikt maar streekbewoners zeggen ook 'hemmes' en 'salines'. Het gebied Hemmes de Marck dat bij springtij onder het zeeniveau ligt bestaat uit stranden, wadden en schorren waar zeekraal groeit. Bij laagwater is de zee een 'fata morgana'.

Het netwerk van waterschappen is hier cruciaal !

Het landschap in de driehoek Calais-Duinkerke-Saint Omer wordt door afwateringssloten doorkruist met een voor Frankrijk uniek systeem. De watergangen tonen de essentiële rol van de mens voor het waterbeheer van de Vlaamse kuststreek.

Verder in de richting van Gravelines ligt het natuurreservaat Le Platier d'Oye. Dit prachtige gebied heeft veel verschillende ecosystemen op een relatief kleine grondgebied: witte duinen, grijze duinen, duinen met struiken, slikken en drassige weilanden waar Schotse Hooglanders met lange hoorns en Highland pony's grazen.

Ontdek deze natuurgebieden het hele jaar te voet … er zijn uitgestippelde paden en natuurverenigingen verzorgen rondleidingen.