Zie foto's (3)

l'Hôtel de Ville de Calais

Werelderfgoed Unesco ,  Bezienswaardigheid en historisch monument ,  Stad in Calais
 • Het huidige stadhuis (Hôtel de ville), gelegen in het centrum van de stad, is van de hand van architect Louis Debrouwer, een pionier in het gebruik van gewapend beton. De bouw van het stadhuis staat symbool voor de vereniging van twee steden : Saint-Pierre en Calais. Die hereniging vond plaats in 1885. In 1911 werden de bouwwerkzaamheden aangevat, en drie jaar later werden ze stilgelegd ten gevolge van de oorlog. De restauratie van de toegebrachte schade en de voltooiing van de werken namen...
  Het huidige stadhuis (Hôtel de ville), gelegen in het centrum van de stad, is van de hand van architect Louis Debrouwer, een pionier in het gebruik van gewapend beton. De bouw van het stadhuis staat symbool voor de vereniging van twee steden : Saint-Pierre en Calais. Die hereniging vond plaats in 1885. In 1911 werden de bouwwerkzaamheden aangevat, en drie jaar later werden ze stilgelegd ten gevolge van de oorlog. De restauratie van de toegebrachte schade en de voltooiing van de werken namen heel wat jaren in beslag. Pas in 1925 werd het gebouw officieel ingehuldigd, maar in 1940 werd het opnieuw ernstig beschadigd.
  De algemene architectuur van dit monument met zijn 75 meter hoge belfort dat sinds 2005 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is geïnspireerd van de neo-Vlaamse stijl en versierd met Tudor-details.
  Het stadhuis bestaat uit drie essentiële delen :
  - Het hoofdgebouw waarvan de gevel gericht is naar het westen
  - Het 75 meter hoge, opengewerkte belfort met een horloge met vier wijzerplaten en een beiaard
  - De vierkante toren met torenspits die tegen de zuidgevel van het stadhuis is gebouwd
  Hôtel de ville de Calais

  De grote trap die leidt naar de eerste verdieping waar zich meer bepaald de trouwzaal en het grote salon bevinden, is versierd met prachtige glas-in-loodramen. Deze ornamenten, gefabriceerd in de ateliers Dagrant in Bordeaux, stellen op drie traveeën de bevrijding voor van Calais door de Hertog van Guise die er in 1558 in slaagde een einde te stellen aan de Engelse bezetting. Het stadhuis is bekend omwille van het huwelijk van Generaal de Gaulle en Yvonne Vendroux dat er in 1921 plaatsvond.