Zie foto's (4)

La Statue des Six Bourgeois de Calais

Bezienswaardigheid en historisch monument in Calais
  • Na zijn overwinning bij Crécy (26 augustus 1346) belegerde Eduard III geduldig de stad Calais teneinde de bevolking uit te hongeren. Op 4 augustus 1347 gaf de stad zich over. Eustache de Saint-Pierre, Pierre en Jacques de Wissant, Jean d’Aire, Jean de Fiennes en Andrieus d’Andres offerden zich toen op om de overlevenden te redden. Koningin Filippa van Henegouwen zou dan gevraagd hebben hun leven te sparen en op het laatste nippertje zou hun gratie zijn verleend. De inwoners werden echter...
    Na zijn overwinning bij Crécy (26 augustus 1346) belegerde Eduard III geduldig de stad Calais teneinde de bevolking uit te hongeren. Op 4 augustus 1347 gaf de stad zich over. Eustache de Saint-Pierre, Pierre en Jacques de Wissant, Jean d’Aire, Jean de Fiennes en Andrieus d’Andres offerden zich toen op om de overlevenden te redden. Koningin Filippa van Henegouwen zou dan gevraagd hebben hun leven te sparen en op het laatste nippertje zou hun gratie zijn verleend. De inwoners werden echter verjaagd en de stad bleef in Engelse handen tot ze in 1558 werd heroverd door François de Guise.
    Rodin, wiens project was geselecteerd om een monument te ontwerpen dat de zes burgers van Calais uitbeeldde, stelde in de lente van 1889 zijn werk voor tijdens een tentoonstelling. Het beeldhouwwerk kwam op een terreplein te staan aan de ingang van de tuin van het “Front-Sud”, waar zich vandaag de dag het monument voor de doden bevindt, vóór het Parc Richelieu.
    Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de beeldhouwwerken van Rodin in veiligheid gebracht in de kelders van het stadhuis dat toen in opbouw was. In november 1919 kregen ze een nieuwe plaats op het place d’Armes.
    Op 20 maart 1920 werd het monument van Rodin weer op de oorspronkelijke sokkel geplaatst op het place Richelieu, vlak vóór het park. In juni 1924 verhuisde het opnieuw naar het place d’Armes om plaats te maken voor het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog dat net was afgewerkt.
    Op 28 augustus 1939 werd het beeldhouwwerk weggenomen en voor een tweede keer ondergebracht in de kelders van het stadhuis. Op 18 januari 1943 werd het op een vrachtwagen gezet en naar Coupvray getransporteerd, in het departement Seine-Maritime - een bijkomende veiligheidsmaatregel. Eenmaal aangekomen in Boulogne-sur-Mer geraakte de vrachtwagen, wegens zijn hoogte, niet onder een poort door, waardoor de chauffeur zich genoodzaakt zag met zijn kostbare lading terug te keren naar Calais. Op 29 januari werd het ten slotte op een goederenwagon geladen en weggevoerd naar zijn verbanningsoord.
    Op 7 november 1945 werd het kunstwerk teruggehaald en twee dagen later geïnstalleerd vóór het stadhuis. Op 22 maart 1966 werd het opnieuw weggehaald om te worden behandeld tegen bronsrot (men zou van de gelegenheid gebruik maken om het beeldhouwwerk lichtjes te verhogen zodat het meer zou opvallen), en in 2001 werd het kunstwerk gerestaureerd in de Villa Medici in Rome. De levensgrote bronzen beeldengroep ‘Les Six Bourgeois de Calais’ is vandaag de dag een van de bekendste werken van Auguste Rodin. Het originele kunstwerk van Rodin staat wel degelijk in Calais, maar elf andere originele uitvoeringen van het beroemde beeldhouwwerk kan men tegenwoordig ook bewonderen in de Ny Carlsberg Glyptotek van Kopenhagen (Denemarken), in het Musée Royal de Mariemont (België), in de tuinen van het Parlement van Londen (Groot-Brittannië), in het Musée Rodin van Philadelphia (Verenigde Staten), in het Musée Rodin van Parijs (Frankrijk), in het Kunstmuseum van Bazel (Zwitserland), in het Hirshhorn Museum and Sculpture Garden van Washington (Verenigde Staten), in het National Museum of Western Art van Tokio (Japan), in het Norton Simon Museum of Art van Pasadena (Verenigde Staten), in het Metropolitan Museum of Art van New York (Verenigde Staten) en in het Samsung Foundation for Art and Culture van Seoel (Zuid-Korea).