Zie foto's (5)

La Tour du Guet

Niet gecategoriseerd ,  Bezienswaardigheid en historisch monument ,  Versterkt geheel in Calais
  • De wachttoren werd gebouwd in de 13de eeuw en is het oudste monument van Calais. De oorspronkelijke functie van deze toren kon echter nooit worden achterhaald. Volgens sommigen zou het een ‘vuur-toren’ geweest zijn die Karel de Grote liet bouwen om de kust van Morinie te beschermen tegen aanvallen van barbaren. Anderen beweren dan weer dat het een onderdeel zou zijn geweest van het verdedigingssysteem dat in 1224 door Philippe de Hurepel was gebouwd. Vanaf het eerste platform van de toren...
    De wachttoren werd gebouwd in de 13de eeuw en is het oudste monument van Calais. De oorspronkelijke functie van deze toren kon echter nooit worden achterhaald. Volgens sommigen zou het een ‘vuur-toren’ geweest zijn die Karel de Grote liet bouwen om de kust van Morinie te beschermen tegen aanvallen van barbaren. Anderen beweren dan weer dat het een onderdeel zou zijn geweest van het verdedigingssysteem dat in 1224 door Philippe de Hurepel was gebouwd. Vanaf het eerste platform van de toren bracht Jean de Vienne de inwoners van Calais in 1347 op de hoogte van de harde maatregelen die de Engelse koning Eduard III had uitgevaardigd om de stad tot capitulatie te dwingen.
    In april 1580 werd de stad opgeschrikt door een hevige aardbeving waardoor de toren voor de helft instortte. De torenwachter had ontzettend veel geluk : hij kon zich verschansen in het deel dat uiteindelijk rechtop bleef staan, maar werd pas na twee dagen uit de half ingestorte toren bevrijd. In 1696 raakt de toren tijdens een bombardement van de Engelse vloot alweer zwaar beschadigd, waarna hij werd gerestaureerd en aangepast : er werd een platform bijgebouwd met een ijzeren leuning eromheen. Deze toren, die diende als uitkijktoren, werd in 1818 uitgerust met een draaiende lantaarn met twee vuren die brandden op olie. Tot in 1848 deed de Tour du Guet dienst als telegraaftoren en als vuurtoren. Op de 38 meter hoge toren werd later een glazen kooi geplaatst die nog intact was vóór het bombardement van 1940. De klok die vlak vóór de toren op de grond staat, dateert van 1770. Tijdens de twee wereldoorlogen bleef de toren gespaard, terwijl meer dan 70% van Calais tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest.