Zie foto's (4)

Lady Hamilton

Niet gecategoriseerd ,  Bezienswaardigheid en historisch monument in Calais
 • Emma Lyon wordt in 1775 in Chester geboren. Ze is heel mooi en vertrekt naar Londen waar ze model staat voor verschillende schilders waaronder Georges Romney die zo'n 40 werken van haar maakt.
  1791 : ze trouwt met de Sir William Hamilton, ambassadeur van Engeland in het koninkrijk Napels.. Met hem reist ze veel en komt in hogere kringen terecht. Emma is niet alleen mooi, maar zingt ook goed en doet performances.
  1793 : ze raakt bevriend met koningin Marie Carolina van Napels en ontmoet de...
  Emma Lyon wordt in 1775 in Chester geboren. Ze is heel mooi en vertrekt naar Londen waar ze model staat voor verschillende schilders waaronder Georges Romney die zo'n 40 werken van haar maakt.
  1791 : ze trouwt met de Sir William Hamilton, ambassadeur van Engeland in het koninkrijk Napels.. Met hem reist ze veel en komt in hogere kringen terecht. Emma is niet alleen mooi, maar zingt ook goed en doet performances.
  1793 : ze raakt bevriend met koningin Marie Carolina van Napels en ontmoet de (getrouwde) admiraal Horatio Nelson. Sir Hamilton lijkt geen aanstoot aan de relatie te nemen en ze verhuizen alledrie naar Engeland.
  1801 : Emma krijgt daar haar dochter Horatia Nelson
  1803 : Sir Hamilton overlijdt en Emma leeft met Nelson. Hij vertrekt al gauw weer naar het slagveld.
  1805 : Nelson sterft tijdens de Slag van Trafalgar en het gaat bergafwaarts met Emma. Ze verkwanseld al gauw de erfenis van Sir Hamilton.
  Het geld dat Nelson in zijn testament voor haar bestemd had wordt door de Britse regering nooit uitbetaald maar gaat naar zijn legitieme echtgenote.
  Juli 1814 : om aan haar schuldeisers te ontvluchten vertrekt Emma met haar dochter naar Frankrijk waar ze in Calais in een zolderwoning woont. Ze verkoopt de geschenken van Nelson om haar schulden te betalen.
  januari 1815 : nog voor haar vijftigste ( alcoholverslaving?) overlijdt ze en wordt op de begraafplaats bij het theater begraven. Bij de verhuizing ervan in 1871 is haar graf niet gevonden.
  Het huis waar zij stierf ( rue Française) is tijdens WOII verwoest ( in 1958 is er een gedenkplaat geplaatst).
  Haar levensverhaal is in Frankrijk nauwelijks bekend maar veel romans, theaterstukken en films zijn erop geïnspireerd zoals 'That Hamilton Woman' (1941) met Vivian Leigh en Laurence Olivier.
  In Frankrijk schreef Alexandre Dumas père in 1865 het boek 'Lady Hamilton'.