Zie foto's (4)

Le Fort Nieulay

Niet gecategoriseerd ,  Bezienswaardigheid en historisch monument ,  Versterkt geheel in Calais
  • Vroeger mondde op deze plaats een kleine waterloop uit, de rivière de Hames gedoopt (die bij laagwater doorwaadbaar was), na zich een weg te hebben gebaand door een strandkeibank : deze plaats heette toentertijd L’anse de Neuna (de inham van Neuna). Daarna werd een brug gebouwd - belangrijk voor de verdediging van de stad - waar het droit de tonlieu (taks op goederen bij het oversteken van een rivier) werd geheven.
    In 1525 werd een Engselse vesting gebouwd ter verdediging van een...
    Vroeger mondde op deze plaats een kleine waterloop uit, de rivière de Hames gedoopt (die bij laagwater doorwaadbaar was), na zich een weg te hebben gebaand door een strandkeibank : deze plaats heette toentertijd L’anse de Neuna (de inham van Neuna). Daarna werd een brug gebouwd - belangrijk voor de verdediging van de stad - waar het droit de tonlieu (taks op goederen bij het oversteken van een rivier) werd geheven.
    In 1525 werd een Engselse vesting gebouwd ter verdediging van een sluizensysteem dat het land onder water kon zetten in geval van een aanval. De plannen van het huidige fort werden getekend door Vauban, nadat de hertog van Guise zich in 1558 meester had gemaakt van deze vesting. Het fort, met zijn dikke bakstenen muren, was gebouwd op funderingspalen en beschikte over drie sluizen. Het kon onderdak bieden aan 28 officieren en 480 soldaten. Het werd het meesterwerk van de verdediging van Calais. Het is een van de weinige versterkte sluizen van Vauban die vandaag de dag nog in Frankrijk te vinden zijn. Enkele jaren geleden is men begonnen met de restauratie van het fort ; de werken zijn momenteel nog aan de gang.