van François Delarozière

2019 wordt een groots jaar voor de stad Calais en zelfs voor de hele streek want eind van het jaar neemt de Draak van François Delarozière plaats in het stadsbeeld.

Terwijl hij in Calais was, wilde François Delarozière wel iets meer willen vertellen over zijn Draak en zijn eigen carrière.

Hij komt uit Marseille, waar opgroeid is en gestudeerd heeft. Daar begon hij tegelijkertijd mee te werken aan projecten om meubels te ontwerpen en maken, ook als inrichting van winkels.

Maar zijn levensloop is door een ontmoeting volledigl veranderd. Hij ontdekte, door iemand uit zijn familie, het gezelschap Royal de Luxe en kwam in aanraking met de wereld van toneel en straattheater. Zijn individuele carrière groeide hierdoor uit tot een collectief avontuur waarbij hij zich helemaal wijdt aan het werken aan machines voor openbare ruimtes om iedereen kunst te laten genieten.

Zijn leven met Calais begon in 1994. Hij heeft toen reuzen gebouwd die door de stad paradeerden ter gelegenheid van de inhuldiging van de Kanaaltunnel. Daarna heeft hij met het culturele centrum Le Channel scène nationale samengewerkt en er de eerste toneelzaal voor ontworpen. Zo heeft hij zich beetje bij beetje aan de stad gehecht. 

De bewoners hebbe kunstwerken in hun algemene fantasiewereld opgenomen. Meerdere generaties zijn al met zijn wezens opgegroeid. De laatste die naar Calais kwam was het drakenpaard Long Ma dat bij iedereen verwondering opriep door zijn grootse omvang en de dromerige gevoelige wereld waarin men werd meegesleept.

Hij zal nu met La Compagnie La Machine bijdragen aan de verandering het stadsbeeld van Calais met de werken die plaats gaan nemen in de openbare ruimte en die gaan zorgen voor emoties van beweging, als symbool voor leven en dynamiek.

Want dat is wat de Draak en de stad gemeen hebben. Calais is een havenstad en dankzij de veerboten een historische oversteekplaats naar Engeland. De Draak zal bezoekers vervoeren en ze in beweging dompelen. De installatie ervan aan de kade is voor herfst 2019 gepland. En tussen nu en 2023 zullen andere wezens een plaats in de stad innemen en zorgen voor een unieke sfeer in de hele gemeente.

 

Wij kijken ernaar uit u binnenkort te ontmoeten voor een ritje op de rug van de Draak om Calais (beter) te leren kennen.

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.