graffi ti artiest uit Calais
Nicolas, bekend als Vyrüs, hoe is je passie voor graffiti ontstaan?

Als kind ben ik in de flats van de wijk Beau-Marais opgegroeid. Ik was een stil kind dat veel van tekenen hield.

Ik ben begonnen met kinderstreken door op de muren van het trappenhuis te tekenen, in de flat waar ik woonde en die van gebouwen in de buurt.

Pas toen ik veertien was maakte ik mijn eerste graff op beton « Noé », mijn eerste schuilnaam. Die heb ik met een fietsverfspuit gemaakt en is nog altijd te zien in de wijk Marcel Doret.

Het is een goed teken als je werk niet overgeverfd of schoongemaakt wordt.

Ik ben autodidact en heb twee of drie lessen op de kunstacademie gevolgd.

In 2000 heb ik de schuilnaam Vyrüs aangenomen.

Ik wilde een grijpende naam vinden om sporen achter te laten.

Ik houd van de geur van spuitbusverf, de structuur van beton en het idee dat zoveel mensen mijn werk kunnen zien.

 

Bestaat er een artiest die je extra inspireert?

Toen ik met graffiti begon bestonden er nog niet veel boeken over en internet kwam in die tijd eigenlijk pas op. Ik heb het geluk gehad dat ik Jank in het wijkcentrum ontmoet heb, een kunstenaar uit Calais. Hij is mijn idool maar vooral een vriend.

Ik heb bij veel kunstenaars inspiratie gevonden, vooral bij plaatselijke zoals de groep CREW NSK met JESER CERN EMPTY, JANK , LUDO POZE en anderen uit Calais. En bij andere kunstenaars uit de streek zoals D32 - LT27, TPK -132, BAC, 123K ... de Throw up van JONONE of ook SEEN...

Met internet heeft in de hele wereld een soort ontploffing van kleuren plaatsgevonden en is graffiti een kunst voor de beste tekenaars geworden, met steeds grotere fresco's.

Streetart verandert voortdurend en neemt steeds meer plaats in, tot in de musea.

Ik heb de beste leergang gevolgd, die van de straat, en ik het er geen spijt van. Die gaat van vandalistische tag, via metaalkleurige letters en meer bewerkte, gekleurde (wildstyle) op muren waarop het mocht tot de ware personages die ik tegenwoordig maak. Ik vermaak me nog steeds met Graffitit en haal mijn tegenwoordig inspiratie uit foto's.

 

Op welk werk ben je het trotst?

Kortgeleden is een van mijn graffiti's in België uitgekozen door een Amerikaanse Facebookpagina en daarna over de hele wereld meer dan 60 miljoen keer bekeken. Dat is een enorme reclame! Ik had de graff gemaakt tijdens de Meeting of Styles in Antwerpen, één van de belangrijkste evenementen uit de graffiti-wereld. Het is een ode aan de natuur: de ijskoude kant van het gezicht staat in contrast met de herfstkleuren van de romp. De haren van klimop doen de rest. Het resultaat is prachtig.

Het mooiste van het verhaal is dat ik deze tekening bijna niet gemaakt zou hebben! Ik kreeg een muur die helemaal met klimop bedekt was. Ik vroeg me écht af wat ik er mee moest. Vooral omdat de anderen mooie stukken muur kregen. Iemand anders zou misschien alles kortgesnoeid hebben maar ik heb besloten om de takken in mijn graffiti op de te nemen en werd daarmee een echte tuinman.

 

Hoe inspireert de streek je?

Gewoon omdat ik van Calais houd. Ik heb er al mijn vakanties in het strandhuisje dat mijn moeder huurde doorgebracht. Ik reis nu veel maar ik ben altijd blij om in mijn stad terug te komen, om de landschappen en vreemd genoeg ook om de luchten die vaak bewolkt zijn… Ik schilder graag dit soort luchten.

 

Welke projecten heb je op korte en lange termijn?

Het zijn er zoveel…

Ik probeer al een paar jaar een kunstroute door de straten van Calais te ontwerpen, van de stad een openluchtmuseum te maken dat voor iedereen en gratis is. Bovendien zou dat nog meer toeristen naar de stad trekken. Ik heb een werk op een flat gemaakt en andere projecten aan de gemeente van Calais voorgesteld.

Ik heb meerdere contracten met andere grote steden. Dat is pas het begin want men heeft me muren van Vitry, Marseille en Londen aangeboden.

Ik heb ook veel met jongeren gewerkt tijdens graffiti-workshops maar nu wil ik een beetje meer aan mezelf denken want ik heb het erg druk. Ik ben brandweerman van beroep en ben vader van drie kinderen! Ik wil ook tijd voor m'n gezin houden.

 

Wie kan er eigenlijk graffiti's maken en hoe?

Iedereen kan gaffiti op straat maken maar als je door het milieu geaccepteerd wilt worden moet je je wel aan een paar regels houden.

Of je kan je voor een graffiti-workshop van JANK inschrijven in het centrum Gérard Philippe van Calais.

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.