
Cité de la Dentelle et de la Mode
NATIONAAL MUSEUM
Hallo Pierre, kun je iets meer over jezelf vertellen?
ik ben Pierre Weymeesch en werk in het Centrum voor Mode en Kant van Calais.
Kant is een familietraditie. Mijn overgrootvader was docent aan het Institut Jacquard in Calais en mijn opa, vader en ik zijn tulemakers geworden.
Toen ik 13 1/2 was ging ik naar het Institut Jacquard en haalde na 3 jaar mijn diploma. Na school heb ik bij de fabriek Darquer gewerkt tot die moest sluiten en nu werk ik sinds 9 jaar in het Centrum voor Kant.
Ik werd al 2 jaar voor de opening van het museum aangenomen om de machines weer te laten draaien om ze aan het publiek te laten zien.»
Wat vind je leuk aan je vak?
« Kant is voor mij in eerste instantie een passie. En je kunt gewoon niet aan kant werken als je er niet van houdt. Dat is helemaal niet mogelijk.
Het is een ingewikkeld vak en je moet jaren in de leer gaan voor je de nodige ervaring hebt om met de machines om te kunnen gaan.
Bij dit vak zijn de machines helemaal mechanisch gebleven en die « oude dames », zoals ik ze graag noem, vragen om veel zorg en aandacht.
Het leukste van dit vak vind ik dat het heel afwisselend is. Met dezelfde machines kun je heel verschillende motieven maken en ook heel verschillende producten zoals lingerie of jurken.
Ik ben in de wereld van kant opgegroeid en houd er nog steeds van. Ik ben er trots op dat ik deze vakkennis aan het publiek van het museum kan laten zien.»
Wat maakt men tegenwoordig met het Kant van Calais?
«In Calais produceert men tegenwoordig vooral lingerie en daarna Haute Couture. Ongeveer 70% lingerie en 30% jurken.
In de stad Caudry wordt kant ook volgens de Leavers-procedure gemaakt maar men maakt daar vooral veel jurken»
Hoeveel verschillende beroepen zijn er nodig om Kant van Calais te maken?
« Om een eindproduct te maken zijn er 25 beroepssectoren nodig en dan gaat het over ongeveer zestig verschillende beroepen zoals het maken van schetsen, het boren van de kartonnen kaarten, het rafelen enz. enz.»
Welke grondstoffen gebruikt men om kant te maken?
«Er worden twee soorten grondstoffen gebruikt, natuurlijke materialen en synthetische materialen.
Traditioneel gebruikte men natuurlijke materialen zoals wol, linnen, zijde en katoen.
De modematerialen evolueren en er worden steeds meer synthetische materialen gebruikt zoals elastaan, viscose of rayon.
Zowel de natuurlijke als de synthetische materialen zijn tegenwoordig bij alle modemakers te vinden.»
We kunnen dus zeggen dat Kant van Calais zich in het hartje van de mode bevindt?
« Ja dat kunnen we wel zeggen. Een tijdje geleden konden we met een Belgische school voor kunst en design samenwerken, Le Cambre. De leerlingen konden onze Leavers machines gebruiken om heel vernieuwende materialen uit te proberen. Materialen waar we nooit eerder mee gewerkt hadden zoals koper, nylon en roestvrij staal.
Dat was een uiterst interessante en verrijkende ervaring die geleid heeft tot het ontwerp van een heel nieuw soort kant. Misschien gaan toekomstige ontwerpers er wel mee werken.
Kant charmeert door de traditionele modellen die bestaan maar kan ook moderniseren en zo jonge ontwerpers verleiden.»
Reacties