Kant staat symbool voor Franse luxe en de kantproductie heeft het leven in de stad en de manier waarop het zuidelijke stadsdeel  ingericht is dusdanig bepaald dat ieder die Calais bezoekt met deze vakkennis te maken krijgt.

Tussen avontuur en geheimen…

Het Centrum voor Mode en Kant is voor iedereen de moeite waard;  of u nu gewoon van mooie dingen houdt, veel of weinig van kant weet.
Het gebouw ligt in de wijk Calais-Sud dat tot 1895 een eigen plaatsje was dat Saint-Pierre heette. Het was vroeger een collectieve kantfabriek zoals er eind 19de eeuw in Calais veel stonden. In zo'n fabriek waren meerdere confectiebedrijven ondergebracht maar zij zorgden  er elk goed voor dat ze hun geheimen voor de ogen van buren en concurrenten bewaarden.

Alleen de gevel van het Centrum voor Mode en Kant is modern. Het heeft de vorm van golven… als symbool voor de zee die Frankrijk van Engeland scheidt.  De eerste machines van Calais zijn tenslotte door drie Engelsen over het Kanaal naar Frankrijk gesmokkeld. Dat was een heel avontuur! En dat is de geschiedenis van het kant van Calais ook !
Het Kantcentrum dat in 2009 geopend werd is met de pendelboot Calais Majest'In te bereiken en helemaal aan mindervaliden aangepast.

Zware machines en glamour !

In de grote expositieruimtes (en dus de vroegere werkplaatsen) is te zien hoe de ontwikkeling liep van het 16de eeuwse kloskant tot de 19de eeuwse industriële vervaardiging. Dit loopt door tot de plaats die kant in de huidige modewereld inneemt. Verderop zijn er weefgetouwen en productieprocessen te zien: mis vooral de demonstratie van de indrukwekkende weefgetouwen niet waar voormalige kantwevers uitleg geven.
De productieprocessen van het Kant van Calais worden ook in het plaatsje Caudry (bij Valenciennes) gebruikt. Het verschil zit hem in de grootte van de machines. Grof gezegd wordt in Calais lingerie gemaakt en in Caudry jurken en avondkleding. Recente bruiden als Kate Middleton en Amal Alamuddin (de vrouw van George Clooney) droegen trouwjurken die in Caudry gemaakt zijn van het merk 'Kant uit Calais'.

Activiteiten voor iedereen...

Het Internationale Centrum voor Mode en Kant is meer dan een museum, het leeft ! Er zijn tijdelijke tentoonstellingen, workshops voor kinderen of volwassenen en er is ook een restaurant en amfitheater. Liefhebbers van mode en textiel kunnen terecht in het uitgebreide documentatiecentrum. Probeer vooral ook de 3D cabine en laat uw maat heel precies meten zodat u een 'avatar' kunt maken en kleding kan proberen...


Centrum voor Mode en Kant
135, Quai du commerce – 62100 Calais
www.cite-dentelle.fr