Exposition-Haute-Dentelle®Chanel-photo-Karl-Lagerfeld.jpg

Blootstelling "Haute dentelle"

Tentoonstelling ,  Mode in Calais

 • Na het succes van de monografische tentoonstellingen gewijd aan Hubert de Givenchy, Cristóbal Balenciaga, Anne Valérie Hash en Iris van Herpen, presenteert HET KANT- EN MODEMUSEUM VAN CALAIS, "Frans museum" gewijd aan handgemaakte en mechanische kant, de tentoonstelling "Haute Dentelle".

  HAUTE COUTURE EN KANT. "Haute Dentelle" werpt een nieuw licht op de hedendaagse toepassingen van kant geweven op Leavers weefgetouwen door de modeontwerpers. Sylvie Marot, curator van de tentoonstelling,...
  Na het succes van de monografische tentoonstellingen gewijd aan Hubert de Givenchy, Cristóbal Balenciaga, Anne Valérie Hash en Iris van Herpen, presenteert HET KANT- EN MODEMUSEUM VAN CALAIS, "Frans museum" gewijd aan handgemaakte en mechanische kant, de tentoonstelling "Haute Dentelle".

  HAUTE COUTURE EN KANT. "Haute Dentelle" werpt een nieuw licht op de hedendaagse toepassingen van kant geweven op Leavers weefgetouwen door de modeontwerpers. Sylvie Marot, curator van de tentoonstelling, weeft een originele dialoog tussen de kant- en modehuizen, die de kracht van hun creatieve voorstellen halen uit deze uitwisselingen.

  EEN ERG CREATIEF MATERIAAL. De mechanische kant, geïnspireerd op en losgerukt van de handgemaakte kant, combineert al 200 jaar lang traditie met innovatie. De schijnbare breekbaarheid van kant is een illusie: zijn geweven textuur maakt de stof onverwoestbaar. Kant was altijd al een zeer technisch textiel, het onderwerp van verschillende ontwerpen voor kantwerkers, maar was nooit eerder zo veelzijdig. Met een oneindig aantal kleuren, texturen, manipulaties en borduurmotieven, transparant of ondoorzichtig, met een bloemrijk of abstract motief, licht of driedimensionaal... wordt het zelfs prachtig onherkenbaar.

  EEN SELECTIE UITZONDERLIJKE STUKKEN uit dertien modehuizen: Chanel, Christian Dior, Iris van Herpen...

  CURATOR : SYLVIE MAROT, onafhankelijke curator. De catalogus van Anne Valérie Hash. Décrayonner, naar de gelijknamige tentoonstelling die werd gehouden in het Kant- en Modemuseum in 2016, werd bekroond met de Grand Prix du Livre de Mode 2017.

  PHOTO : Ensemble met rok in handgeperforeerde mechanische kant. Karl Lagerfeld voor CHANEL. Collectie Haute Couture lente-zomer 2015 © CHANEL / foto Karl Lagerfeld.

  Pers bericht - Haute dentelle