Ik heb altijd in Calais gewoond. Als kind woonde ik in Calais-Noord en de kerk uit de wijk die voortdurend gerestaureerd werd intrigeerde me. Het ging om de Notre-Dame die in 2014  800 jaar oud was! Tegenwoordig ben ik gids voor de Toeristische Dienst van Calais Côte d'Opale en ik kon na de verbouwing als één van de eersten de kerk bezoeken.

Als u de kerk nu bekijkt kunt u zich moeilijk voorstellen dat ze nog niet zolang geleden in de steigers stond en men er bijna nooit naar binnen kon! De kerk heeft in de tweede wereldoorlog veel geleden en verloor in september 1944 bij een bombardement van de geallieerden het hele dak. Dat bleef bijna twintig jaar zo. Er zijn meerdere verbouwingscampagnes geweest en de werken werden pas in november 2013 afgerond. 

Voor ik binnenga wandel ik er even omheen. Rond de tuin in Tudorstijl die binnenkort open zal gaan staan hoge hekken. Tegen de kerk aan hangt een herdenkingsplaat ter ere van het huwelijk tussen Charles de Gaulle en Yvonne Vendroux uit Calais. Op 7 april 1921 werd hun huwelijk in deze kerk voltrokken.
De bouwstijl van de kerk is een verrassend mengsel van Vlaamse en Engelse invloeden. Ik zal even uitleggen hoe dat komt. De eerste kerk die hier stond schijnt uit de 13de eeuw te dateren en heette 'Saint-Marie'. Nadat de Engelsen Calais in de 16de eeuw innamen (weet u het nog? Met het verhaal van de Zes Burgers van Calais…) wilden ze de kerk uitbouwen. Daarvoor deden ze beroep op hun Vlaamse bondgenoten die hen leerden hoe ze met bakstenen van zand konden bouwen.
Aan de buitenkant ziet u ook een bouwwerk in een heel andere stijl: dat is een waterreservoir uit de 17de eeuw waar het water van de daken in verzameld werd. Deze is door Vauban gebouwd, de favoriete architect en ingenieur van de Zonnekoning. 

Als u naar binnen gaat ziet u een indrukwekkende retabel uit de 17de eeuw die aan de beeldhouwer Adam Lottman toegekend is. De restauratie ervan is pas sinds kort afgerond. De grootte, de fijne versieringen en rijke materialen vallen meteen op. Er is een legende die vertelt dat Lodewijk XIII het altaar in beslag had genomen van een schip uit Genua dat voor de kust gezonken was en dat de beeldhouwer het alleen maar neer heeft gezet…! Lodewijk XIII zou het aan de kerk geschonken hebben. ..
In het midden van de retabel is 'Mariahemelvaart'  te zien, een prachtig schilderij van de Antwerpse schilder Gerard Seghers. Op een informatiebord ziet u hoe het schilderij er voor de restauratie van 2006 uitzag. De vereniging AMVPAC heeft ervoor gezorgd dat het weer op z'n plaats gezet werd. Dit is een vereniging die het plaatselijk erfgoed beschermt en er veel aan gedaan heeft (en nog doet) om de Notre-Dame weer in oorspronkelijke staat te herstellen. En we kunnen wel zeggen dat het gelukt is.
Achter in de kerk ligt de Mariakapel die er in de 17de eeuw aangebouwd is. Op elke zondag vindt hier om 18 uur een mis plaats.
In de kerk zijn nog andere kunstwerken te bewonderen! Ik houd van verschillende beelden: twee engelen uit marmer van Carrara, een houten Maria uit de 15de eeuw en nog een beeld van Lottman met 'Sint Joris met de draak'...

Hieronder praktische informatie om de Notre-Dame te bezoeken :

De kerk ligt in de Rue de Croy van Calais

In juli en augustus is de kerk elke middag van 14u tot 17u geopend en gratis toegankelijk. De vrijwilligers van de erfgoedvereniging AMVPAC geven u dan graag inlichtingen.

Als u de kerk buiten het zomerseizoen wilt bezoeken moet u gebruik maken van de mis die op zondag om 18u in de Mariakapel gevierd wordt.

Of u komt met een groep en reserveert bij de Toeristische Dienst van Calais Côte d'Opale een rondleiding. (per mail  via commercialisation@calais-cotedopale.com of er telefoon - +33 (0)3 21 96 61 70). 

Reacties

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.