Bij de watersport kitesurfen glijd (of vlieg) je met een surfplank over de golven terwijl een vlieger je voorttrekt (kite in het Engels = een vlieger).
Het grote zandstrand van Sangatte, ten westen van Calais en aan de voet van de Cap Blanc Nez is zeer geliefd bij kitesurfers. Zodra de weersomstandigheden zich ervoor lenen zie je kitesurfers op het water en in de lucht. Dat is een prachtig en zeer indrukwekkend schouwspel. Ik heb er vaak naar gekeken en had zin om het te proberen! Kitesurfen hoort tot de extreme sporten en kan gevaarlijk zijn. Het is dan ook beter om eerst lessen te nemen… En dat kan hier !
Ik maakte dus een afspraak met Nicolas, de gediplomeerde instructeur van de kiteschool 2CapsKite in Sangatte. Een beginnersles duurt 3 à 4 uur. Zoals altijd werd de afspraak de dag ervoor bevestigd want kitesurfen is van het weer afhankelijk. De wind is belangrijk; niet alleen de windsnelheid maar ook de windrichting. Nee, je krijgt geen initiatieles als de wind richting zee staat, in de richting van Engeland (dat slechts 30 km verderop ligt)!
Ik had geluk want toen de grote dag aanbrak stond een lekker zonnetjes en een zacht windje. Bij de kiteclub stond Nicolas al met een stralend gezicht te wachten. We begonnen met het minder interessante gedeelte: de administratieve papieren waarin ik moest verklaren dat ik wist dat er risico's aan deze sport verbonden zijn. Tja, kitesurfen blijft ook onder begeleiding een extreme sport.
Daarna was het tijd om me om te kleden. Gelukkig was er een kleedhokje want ik was de enige vrouw. Ook voor mannen lijkt het me fijner als ze zich niet op het strand om te moeten kleden. Mijn collega Jean-Pierre was meegekomen om foto's te maken voor de toeristische dienst en verder waren er twee leuke jongens die voor deze cursus helemaal uit het zuiden van Frankrijk gekomen waren.
Eenmaal met wetsuit, gordel, helm een een grote rugzak met de vlieger uitgerust gingen we naar het strand. Het is een prachtige plek; een heel breed en bijna helemaal leeg zandstrand. Aan de overkant zagen we de Engelse kust en links de Cap Blanc Nez en helemaal in de verte de Cap Gris Nez. Het is de streek van de 2 kapen, daarom heeft Nicolas zijn school ook 2capskite genoemd.
Eerst kregen we uitleg over het materiaal en enkele veiligheidsinstructies. Daarna moesten we de touwen uitrollen (dat is belangrijk want dan kan je meteen het materiaal controleren), en vervolgens de vlieger opblazen. Gelukkig ben ik er wel gewend aan om zwembandjes, bootjes en ander opblaasspeelgoed op te blazen en ik zag dat ik het sneller deed dan de mannen.
Daarna moesten we de vleugel leren hanteren… en dat was even andere koek… Nicolas legde enkele veiligheidsregels uit: niet achter de kite aanrennen en de stang altijd loslaten als het nodig is. Daarna liet hij de kite opgaan en leerde hij ons hoe we die moesten hanteren. Toen hij vroeg 'wie wil beginnen? ' liet ik mijn beurt graag voorbij gaan… eerst maar eens kijken hoe de anderen het deden. Het zag er uiteindelijk niet zo moeilijk uit en ik had het volste vertrouwen toen ik aan de beurt was !
Daar ging ik dus. Waw dat was een kick, ook al was ik nog steeds op het strand! Maar ik was niet zo handig als ik dacht en toen de kite steeds harder trok vergat ik de regels en ik liet ook pas los toen ik over meerdere meters was meegesleept.. . Uiteindelijk bracht ik meer tijd op het strand door dan met het echte sturen van de kite. Maar dat is blijkbaar normaal. Je hebt minstens 2 sessies en nog liever een hele week nodig voor je er zelf op uit kunt.
Aan het eind van de les van 4 uur wees Nicolas hoe het materiaal opgeruimd moest worden en liet nog enkele vliegeroefeningen zien om de windvensters te begrijpen. Ik kan tussendoor op het strand gaan oefenen, voordat ik naar de volgende sessie ga !
Praktische informatie : om te kitesurfen moet u :
- gemotiveerd zijn
- goed gezond zijn (u moet een medisch bewijs tonen)
- ouder dan 12 jaar zijn
- minstens 40 kg wegen
Neem slippers, een zonnebril, zonnebrandcrème (ja ja, ook aan de Opaalkust kun je je verbranden), een handdoek, zwempak en een fles water mee. Nicolas leent het materiaal dat voor het kitesurfen nodig is.
Kijk ook even de kleine letters van je aansprakelijkheidsverzekering door want kitesurfen valt soms onder de uitzonderingen !
Je kunt vooraf al een beetje oefenen door te vliegeren zodat je beter begrijpt hoe een vlieger werkt in verhouding tot de wind.
Other articles of caroline
-
Ecrit par , le 25 oktober 2016
Reacties