De strategische ligging van Calais trok ze allemaal aan...Romeinen, Napoleon en de Duitse nazi's … Door de eeuwen heen kwamen legers in grote getale naar de Opaalkust met één en hetzelfde doel: Groot-Brittannië veroveren! De Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog verwachtte dat de geallieerden hier aan land zouden gaan.

Duidelijk zichtbare resten…

Calais was hiermee een belangrijke sleutelpositie in de Atlantikwall – dit is de kustverdediging  tussen Noorwegen en de Spaanse grens. Langs de kust en een beetje inwaarts zijn veel  grote en kleine betonnen bouwwerken te zien: kustbatterijen en kazematten voor observatie, lucht- of tankafweer enz. … Deze vestingwerken van verschillende maten zijn soms in oorspronkelijke staat dan weer beschadigd of door de duinwerking verplaatst. Bij Calais lagen twee grote kustbatterijen; Oldenburg in het oosten laat zien hoe zo'n fort er uitzag, Lindemann in het westen is verdwenen.

…en sites om te bezoeken

De streek heeft in de Tweede Wereldoorlog veel geleden : 73% van de oude stad (nu Calais-Nord) werd vernietigd. Er zijn in bouwwerken uit die tijd verschillende musea die van deze periode getuigen. Dat geldt ook voor het Oorlogsmuseum 1939-1945 van Calais.

Calais werd na een felle strijd (22-26 mei 1940) werd door het Duitse leger ingenomen. Vier jaar later hoorde de stad tot de plaatsen langs de Franse kust waar het Duitse leger weerstand bood. Op 30 september 1944 werd de stad door het Canadese leger bevrijd.

Het Oorlogsmuseum van Calais

Het museum van Calais ligt in de  'Mako', een commandobunker van de Duitse Kriegsmarine. In 21 zalen ziet u wat de Tweede Wereldoorlog voor Calais betekende. Eén van de zalen is aan generaal De Gaulle gewijd, de man die op 18 juni 1940 de Vrije Franse Strijdkrachten oprichtte en met Yvonne Vendroux uit Calais getrouwd was.

In een omstreek van 50 kilometer rond Calais liggen musea en forten die aan de alom aanwezige bezetting herinneren. Geheime V2- en V3-basissen, een reconstructie van de V1- lanceerbasis maar ook overblijfselen van installaties voor vliegende bommen. Tot de belangrijkste gedenkplaatsen van de Noord Pas-de-Calais horen: het Blockhaus van Eperlecques, het Fort van Mimoyecques, La Coupole in Helfaut en de musea van Ambleteuse en Audinghen.

Praktische informatie

1914-1918 de bedreiging van Zeppelins !

In deze tijd dat de Eerste Wereldoorlog herdacht wordt willen wij laten zien welke rol Calais speelde als logistieke basis van de geallieerden. Calais al vanaf augustus 1914 bij de strijd betrokken omdat de haven vlak bij de Engelse bondgenoot en het aangevallen België lag. Er trokken duizenden soldaten door de streek of waren hier gelegerd. Als reaktie daarop bombardeerde de Duitse luchtmacht de stad o.a. met bestuurbare Zeppelins. Op de vele begraafplaatsen liggen militairen uit België, Duitsland, de Commonwealth en Frankrijk. Ook hieruit blijkt de impact van WOI op de streek.
De Toeristische Dienst van Calais Côte d'Opale heeft een downloadbaar document ontworpen over de Eerste Wereldoorlog in Calais.