… maar ook voor een frisse neus en gezonde zeelucht! Nog geen 10 kilometer ten westen van Calais ligt de 134 meter hoge Cap Blanc Nez. De top is ook voor kinderen en mindervaliden te bereiken en geeft uitzicht over zee. Als je naar links kijkt zie je de Cap Gris Nez wat het dichtst bij Engeland ligt.

Uitzicht over een maritieme snelweg

Naast frisse lucht is de fauna en flora te bewonderen maar vooral het Nauw van Calais dat Engeland zo dichtbij maakt. Het nooit stoppende schouwspel van veerboten die tussen Calais en Dover varen en indrukwekkende handelsschepen die van noord naar zuid varen blijft gewoon boeien! Deze maritieme route hoort tot de meest bevaren vaarwegen. Het is de verbinding tussen de Atlantische Oceaan en de havens van Noord-Europa (Rotterdam, Antwerpen, Hamburg, Duinkerke enz… De Franse Marine van CROSS Griz Nez, letterlijk de ogen en oren van het Kanaal, houdt toezicht op deze intensieve zeevaart.

Het label Grand Site de France

De Cap Blanc Nez en de Cap Gris Nez liggen zo'n tien kilometer van elkaar. Deze kust heet 'Le Grand Site des Deux Caps' en heeft net als 40 andere Franse gebieden het prestigieuze label Grand Site de France (zoals La Pointe du Raz, Le Mont Ventoux en Le Marais Poitevin). Daarnaast ontving de Cap Blanc Nez als kwetsbaar en duurzaam beschermd gebied van de Europese Unie het keurmerk 'Natura 2000'.

De Cap Blanc Nez is ook erg geliefd bij wandelaars en hoort tot de meest geliefde plekjes op de wandelroute langs de kust.

Recht tegenover de 'White Cliffs of Dover'

De witte krijtrotsen van de Cap Blanc Nez zijn al eeuwenlang een richtpunt voor de scheepsvaart. In de Oudheid wordt al over 'blanness' gesproken.
De kliffen zijn ontstaan door een aardverschuiving die een breuk veroorzaakte waar de zee zich beetje bij beetje een weg in baande. Zo ontstonden het eiland Groot-Brittannië en het Nauw van Calais!  Vindt u ook niet dat de kliffen van Dover op die van de Blanc Nez lijken?

Al vanaf het Romeinse tijdperk was deze kaap vlakbij Engeland een natuurlijk observatiepunt. Ook tijdens de twee wereldoorlogen was het een strategisch punt en het Dover Patrol monument op de top herinnert aan de samenwerking tussen de marines van de geallieerden tijdens de Eerste Wereldoorlog.