Het kan hier flink waaien maar daar genieten watersporters juist zo van !

Dé plaats voor watersporters

De streek van Calais is kenmerkend voor de Opaalkust; brede zandvlaktes, duinen, strandboulevards om te flaneren en in bepaalde seizoenen de grote getijden. Ten westen van Calais liggen de kliffen van Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez die het label 'Grand Site de France' kregen ( net als de Pont du Gard, La Dune du Pilat of de kliffen van Etretat).
Aan de voet ervan ligt het strand van Sangatte waar watersporters net zo graag komen als liefhebbers van rust en kalmte. Het strand is bekend bij kitesurfers, windsurfers en mensen die van polo of paddle boarding houden ! U kunt er cursussen volgen of materiaal huren. Glijden en vliegen met veerboten en Engelse kusten op de achtergrond ? Dat bestaat toch nergens anders !

Maar aan de Opaalkust kunt u ook strandzeilen en vliegeren. Liefhebbers vinden een basis op het brede strand Les Hemmes in Marck.

Het is ook gewoon leuk kom over het strand te wandelen en van de zeelucht te genieten of flink door de duinen te stappen. Of probeer eens een initiatie 'Longe-côte'. Dan wandel je met een peddel en tot het middel of de schouders in het water door zee.

 

Een decor van uitdagingen

Wie de oevers ten westen van Calais volgt, in Sangatte of Blériot Plage, volgt eigenlijk het spoor van pioniers die het Kanaal over wilden steken. En zij die in de duinen of langs de kust wandelen lopen bevinden zich zo'n tien meters boven de Kanaaltunnel.
Stel je voor dat je hier een eeuw geleden loopt in een landschap dat al eeuwen hetzelfde is. Ineens zie je dan in de lucht het vliegtuig van Louis Blériot die naar Engeland vliegt. Of in de golven verschijnt Matthew Webb die in 1875 als eerste zwemmend het Kanaal oversteekt.

Louis Blériot, een man uit Noord-Frankrijk

Hij vloog als eerste met een vliegtuig het Kanaal over. Op 25 juli 1909 steeg zijn vliegtuig Blériot XI van het strand van het dorpje Les Baraques op en landde 37 minuten later bij Dover. Deze 'vliegende gek' uit Cambrai was een vliegtuigpionier maar ook een uitvinder en ingenieur. Na zijn dood in 1936 werd het gehucht omgedoopt tot Blériot-Plage en werd er een standbeeld van hem geplaatst.

Ten oosten van Calais, achter de haveninstallaties, ligt een wijds natuurgebied rond het Fort Vert en de Hemmes de Marck: bij laagwater moet je soms 3 km lopen om de zee te bereiken. Hier kunnen ruiters en liefhebbers van strandzeilen of buggy kite hun hart ophalen. En zelfs dan is er nog genoeg plaats voor wandelaars, vissers en natuurliefhebbers.