In de Nord Pas-de-Calais vindt u veel specialiteiten die ambachtelijk bereid zijn met streekproducten. De stad Calais heeft een brede keus met producten van zee en uit het achterland!

Hieronder staan producten die in de streek van Calais gemaakt zijn en ook de plaatsen waar u ze kunt proeven of kopen. De rubriek « Le Calaisis on y prend goût ! »- « Krijg de smaak te pakken van de streek van Calais » geeft meer details over het netwerk van producenten en koks die met streekproducten werken.

Het bier van Calais

Les Bourgeoises de Calais (label Saveurs en Or)

Blond, amber, bruin of met bosvruchten… u vindt er zeker eentje die bij u past. Het bier is te koop in winkels, café's en restaurants maar ook in de winkel van de Toeristische Dienst. Dit bier wordt overigens door de Brasserie Castelain (bij Lens) gebrouwen die ook het bier 'La Ch'ti' maakt dat zo bekend is geworden door de film 'Bienvenue chez les Ch'ti's'.

De zee... een niet onuitputtelijke rijkdom !

Calais met de haven heeft nog veel vissers en elke ochtend (afhankelijk van het weer op zee) verkopen vissers in de kraampjes op de Quai de la Colonne verse vis. Afhankelijk van het seizoen vindt u er zeebaars, tong, schol, makreel en haring… maar ook zeevruchten. Daar staat ook Myriam Pont om de mosselen te verkopen die ze op het strand raapt.

In de reeks van zeeproducten horen zeker ook de gepekelde zeeproducten van Emile Fournier (Label Saveur en Or). Dit generatie-oude familiebedrijf heeft ook een winkel waar particulieren brede keus hebben uit gerookte vis en gepekelde producten uit zee. Het is meer dan een goed adres… het is een échte must !
www.emilefournierfils.fr

Wie is Mr Goodfish?

Of beter gezegd: wat is Mr Goodfish? Het is een programma om consumenten en professionals alert te maken voor duurzame consumptie van producten uit zee. Het zee-aquarium Nausicàa in Boulogne-sur-Mer doet er alles aan om dit netwerk bekend te maken.
www.mrgoodfish.fr staat vol tips, recepten en seizoensgebonden visserij… maar ook de adressen van de restaurants in de streek van Calais die hier deel aan nemen.

                                          

En op het vasteland…

… want de streek van Calais is ook een streek van veeteelt. Céline en Alexis Poupart (Label Saveurs en Or) fokken varkens zonder GGO en met betrouwbare traceerbaarheid. Liefhebbers van korte ketens kunnen bij deze traditionele fokkers terecht.
www.aucochondemarque.com

Kazen en desserts

Charles De Gaulle die de streek goed kende zei ooit: 'Hoe wil je een land regeren waar 258 soorten kaas bestaan? De Nord Pas-de-Calais kent veel soorten kaas en met name van producenten uit de Opaalkust waar veel veeteelt is. De medewerkers van de Toeristische Dienst kunnen u tips geven over de plaatselijke kaasmakers (waaronder de bekende Philippe Olivier) die brede keus hebben en raad geven.

Dé plaatselijke gebakspecialiteit heet « Le Calais »! Deeg van macarons, crème met boter, koffie en amandelen zijn de belangrijkste ingrediënten... U vindt het gebak bij de banketbakker en ook op de menukaart van de restaurants.

Het Label «Saveurs en Or» is een handelsmerk voor levensmiddelen uit de Nord Pas-de-Calais.

In cijfers betekent het
777 gelabeliseerde producten
Gemaakt door 231 bedrijven
Uit 8 sectoren

Receptenboek Saveurs en or