Deze schotel is oorspronkelijk uit Wales. Volgens de 'overleveringen' is het gerecht in de Eerste Wereldoorlog naar onze streek overgebracht. De Opaalkust was een achterbasis van het Britse leger waar tienduizenden Britse soldaten gelegerd waren. Zij maakten dit gerecht in de taveernes en herbergen bekend omdat het makkelijk te bereiden is, goedkoop is en stevig op de maag ligt !

Er zijn tegenwoordig veel verschillende recepten voor de Welsh maar het blijft altijd een eenvoudig gerecht dat snel te bereiden ( 15 minuten) en snel te bakken (10 minuten) is.

Welsh-recept voor 4 personen :

Ingredients

  • 4 sneetjes toastbrood
  • 4 plakjes gekookte ham
  • 300 gr. Cheddar
  • 1/2 glas bier, bij voorkeur bruin bier
  • 1 theelepel Worcestersaus
  • Een paar druppels Tabasco
  • 2 soeplepels mosterd

Directions

  1. Rooster het toastbrood en leg de sneetjes in kleine ovenschaaltjes (1 per persoon).
  2. Leg op elk sneetje een plakje ham.
  3. Snijdt de Cheddar in blokjes.
  4. Warm het bier in een pan op met mosterd, Worcestersaus en Tabasco.
  5. Voeg de Cheddar toe zodra het mengsel kookt. Als het goed gemengd is sirect in elk schaaltje op het brood met de ham gieten.
  6. Doe de schaaltjes gedurende 10 minuten in de oven (leg er eventueel een ei op).
  7. Heet serveren.

Advice

106 ! Het wereldrecord in het Guinnes Book of Records van het aantal Welsh dat in één uur bereid is ligt op 106. De koks van het restaurant L'Hovercraft hebben in september 2014 hun eigen record uit 2011 verslagen! Dit is natuurlijk geen wereldgebeurtenis… Maar wel een gelegenheid om feest te vieren rond een zeer geliefd gerecht !